Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Bülbül Ötüşüne Uygun Kanarya Elde Edilmesi

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kanarya denildiğinde güzel ötüşlü sarı renkli kafes kuşu akla gelir. Günümüzde kanaryanın bir çok rengi – Irkı ve değişik ötüşü olanlar mevcuttur.
Uzun yıllar yapılan uğraşılarda Bülbül Ötüşüne yatkın hiçbir kanarya Irkının ve Ötüş Kanaryalarının (HARZ-MALİNOVA-CERMEN V.S.) olmadığı gözlenmiştir. Bütün kanarya ırkları içinde yapılan denemelerde yalnızca Malta (Yerli) Kanaryasının Bülbül Ötümü için en yatkın olduğu, bu işe gönül verenlerce de çoğunlukla Malta Kanaryası üzerinde çalıştıkları bilinmektedir.
Bir Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştiricisi olarak uzun yıllar yapmış olduğum denemeler ile aşağıda belirtilen 4’lü çaprazlama üretim ile elde edilecek yavru kanaryaların algılama gücünün ve Bülbül nağmelerini çevire bilme yeteneğinin çok güzel olduğunu gördüğüm için tavsiye etmekteyim.


1. Hançeri güzel Yeşil veya ABRAŞ Erkek (Malta Kanaryası)
2. HOLLANDES Dişi Kanaryası(Eşleştirilerek)


Alınacak melez yavrular (A-Erkek Yavrular B-Dişi Yavrular)


3. BORDER Erkek Kanarya
4.GLOSTER Dişi Kanarya (Eşleştirilerek)
Alınacak Melez yavrular ( C-Erkek Yavrular D-Dişi yavrular)


A x D Alınacak yavrular 1 - Erkek yavrular 2 – Dişi yavrular
C x B Alınacak yavrular 1 – Erkek yavrular 2 – Dişi yavrular


Her iki melezleşmeden elde edilecek (1) erkek yavrular Bülbül Ötüşü için çalıştırılacak en iyi cins olacaktır. Dişi (2) yavrular ise yetiştiricinin damızlık kuşları olacaktır.


BÜLBÜL ÖTÜŞÜ İÇİN KANARYALARIN ÇİFTLEŞTİRİLMESİ VE YAVRU ÜRETİMİ


Öncelikle üretime alınacak kanaryaların diğer kanaryalardan uzaklaştırılması gerekir. Ocak – Şubat veya kanaryaların eş için hazır oldukları zamanda erkek ve dişi kanaryalar eşe atılır. Dişi kanaryalar yumurtladıktan sonra yavrular çıkıncaya kadar veya bir iki gün kalana kadar eşler birbirlerinden ayrılmamalıdır. Hatta yavrular 3 – 5 günlük olana kadar dahi baba kanarya yanlarında durabilir. Ama üretici eşe attığı dişi kanaryaların tek başına yavru bakabilme kabiliyetini biliyorsa yavruların yumurtadan çıkmasından önce baba kanaryaları hemen uzaklaştırmalıdır.
Yavrulara yalnız kalan dişi kanaryaların yavrularını daha iyi besleyebilmeleri için teşvik edici çeşitli yiyecekler (meyve – yeşillik gibi) devamlı verilmelidir. Kanarya meraklılarının sık rastladığı çok sıhhatli olmasına rağmen bazı erkek ve dişi kanaryaların seslerinin çıkmadığı görülür. Bu tür kanaryaların yavrulara bakıcı olarak kullanmaları çok iyi bir fırsattır.
Yavrular 2 – 3 haftalık olunca dişi kanarya çok iyi takip edilmelidir. Bazı dişi kanaryalar kızgınlık dönemlerinde ve yavruları büyümeye başlayınca yeniden eşleşmek için erkek kanarya sesine yakın bir sesle ötmeye başlar. Böyle bir durumun görülmesi halinde kafesin üstü beyaz renkli bir bezle hemen kapatılmalı ve yavrular anneden ayrılıncaya kadar kesinlikle bez açılmamalıdır.


YAVRULARIN CİNSİYET AYRIMI


24 Günlük olan yavrular yem yiyemese bile mutlaka mama yemeye başlarlar. Şayet anne kanarya ötüş durumuna geçmiyorsa daha 3 – 5 gün yavruların yanında durmalıdır. Bu arada yavrular annelerinden görerek yem yemeyi öğreneceklerdir.
Yavrular 1 aylık olduktan sonra artık yalnız bırakılmalıdır. Mama, yeşillik ve meyve verilmeye devam edilmelidir. 1,5 aylık olan yavrulardan mama, yeşillik ve meyve kesilerek yem yemeleri sağlanır.
25 günlük olan (veya 1 aylık) bütün yavrular salma türü bir kafese alınmalı ve öğleden sonra cama yakın bir yere konularak kırılarak gelen güneşin yavrular üzerine gelmesi sağlanıp bir yandan da bant çalınarak yavrular takip edilmelidir. 10 – 15 dakika içinde yem yiyip suyunu içen yavru kanaryalar tünek üzerine oturacaktır. Bu arada sesleri çıkmasa bile erkek yavru kanaryalar kursaklarını şişirerek ders çalışması yapmaya başlayacaktır.
Tespit edilen bu yavrular hemen başka bir kafese veya tek tek kafeslere alınmalıdır. Kalan diğer yavrular 2 – 3 aylık oluncaya kadar takip edilmeli ondan sonra dişi olduklarına karar verilerek damızlık olarak ayrılmalıdır.

BÜLBÜL NAĞMELERİNİ İÇEREN KASET’İN HAZIRLANMASI




Daha önce bahsedildiği üzere 70’şi bulan bülbül nağmelerinin hepsinin hazırlanacak kasette yer alması geremez. Yetiştirici istediği nağmeleri seçerek bant hazırlaya bilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus kanarya nağmesine yakın olan bülbül nağmelerinin (ÇAÇA – ÇİÇİ – ŞAK ŞAK gibi) banda konulmamasıdır. Diğer yandan daha önce bülbül nağmeleri bölümünde bahsedildiği üzere bazı bülbül nağmelerinin iki, üç hatta dört bölümden oluştuğu bilinmektedir. Nağme bu şekilde banda alınmamalı kanarya nağmesini andıran bölümü veya kanaryanın kesinlikle yapamayacağı bölümü kesilmelidir.
Örneğin FUSO FUSO FUSO LILILI VACI . Buradaki LILILI VACI mutlaka silinmelidir. ÇIPARA ÇIPARA ÇIPARA ÇI . Buradaki ÇI’de bant dan çıkartılmalıdır. Eğer çıkarılmaz ise yavru kanarya baba ötüşe geçtiğinde hafızasında yer eden ÇI’yi çoğaltarak ÇIÇIÇI’ye çevirecektir. Ayrıca bir nağme peşpeşe 2 kereden fazla banda alınmamalıdır.




KASET’E KONULACAK BÜLBÜL NAĞMELERİ
HIIIT HIIIIT HIIIT GIRRRRK
FUSO FUSO FUSO
FAKS FAKS FAKS
FIYOV FIYOV FIYOV (BICOV BICOV BICOV)
SKAV SKAV SKAV
KIKIKI KIKIKI KIKIKI
HUHUHU HUHUH,U
TIYAF TIYAF TIYAF
ÇOV ÇOV ÇOVI
CAVIII CAVIII CAVIII VAYVACIK
CAVIII CAVIII CAVIII VAYVACIK VACI VACI
CAVIII CAVIII CAVIII VAYVAYVACIK VACI
TUFIII TUFIII TUFIII VAYVAYVAYVACIK
CASIS CASIS CASIS
VACILES VACILESSAK SAK SAKI
VAYT VAYT VAYT TUA TUA
FAVAKI FAVAKI FAVAKI
VAYVAY VELIS VACILES
VAYVAY VELIS VAYVACIK
FAKI FAKI GUVAKI
VOGI VOGI VOGI
TIFO TIFO TIFO
CIPARA CIPARA CIPARA
CIPARAK CIPARAK CIPARAK
VAVACIVA COVCOVCOVI
GELI GELI GELI
FELIT FELIT FELIT
VAC VAC VAC
TOV TOV TOVI
TUVIII TUVIII DOV DOV DOVIT
FISKE FISKE VAYVAYVACI
FISKE FISKE VAVACI
HIC VACI HIV VACI
YAF YAF YAFI
TUVUT TUVUT TUUUT
TUFIIIT TUFIIIT TUFIIIT
ÇİPARA ÇİPARA ÇOVÇOV ÇOVİ
ÇAVİİİİ ÇAVİİİİ ÇAVİİİİ VOYT VOYT VOYT
FUUUT FUUUT FUUUT KAS KAS KASİ
HİİİİT HİİİİT VOGİ VOGİ YAF YAF YAFİ
KISSS KISSS KISSS VACİLES KIS VACİ
OYT OYT OYT OYT
VAY VAY VAY VAY VACIK
ÇUVİİİİT ÇUVİİİİT VOYYYT VOYYYT VOYYYT VACİ
VOGİ VOGİ YAF YAF YAFİ




Bu işe gönül verip uğraşacak kişi / kişilerin bülbül nağmelerini çok iyi tanıması bunun içinde elde edeceği değişik 3 – 5 bandı uzun süre dinlemesi gerekir. Gerektiğinde bu işin ustalarından bilgi almalıdır. Eğer bunları gerçekleştiremiyorsanız tavsiyem bu işi çok iyi bilen kişilerden bant temin etmenizdir.
Diğer yönden bant’ın hazırlanmasında nağmelerin bülbülün ötüşündeki uyuma uygun olarak sıralanmasına, nağmelerin arasında aniden değişen farklılığının bulunmamasına dikkat edilmelidir.



YAVRULARA DERS VERİLMESİ : (Eğitimi)


Bu konuda kulaktan kulağa dolaşan yanlış bir bilgi vardır ki : “Yavrular yumurtadan çıkmadan önce bandın dinletilmeye başlanması. Zira canlanan yavruların yumurta içinde dahi bu sesleri duyması gerektiğidir.” Bu görüş doğa’nın tabiatına aykırıdır. Hangi çocuk dünyaya gelir gelmez konuşmaya başlamıştır veya 6 aylık bir bebeği başka bir ülkeye götürdüğünüzde 2 yaşına gelip konuşmaya başlayınca geldiği yerin dili ile mi ? konuşacaktır.
Elde ettiğimiz erkek yavrulara (önceleri 3 – 5 aylık oluncaya kadar birlikte veya ayrı ayrı kafeslerde) ve kesinlikle kafesleri kapatılmayarak (örtüsüz) hazırladığımız veya temin ettiğimiz bandımızla günde en az arkalı önlü olmak suretiyle beş sefer dinletilmelidir. Bu süre 3 aydan az olmamalıdır. 3 aydan sonra günlük dinletilecek bant sayısı yavaş yavaş azaltılmalıdır. Yavrular 5 – 6 aylık olduktan sonra bant çalınmasında 1 hafta ara verilerek yapacakları dersler takibe alınmalı şayet bariz şekilde kanarya veya bozuk nağme çıkaran yavrular varsa bunlar uzaklaştırılarak başka bir yerde derse devam edilmelidir.
İyi bir yetiştirici yavruların yapmakta oldukları nağmeleri çok iyi anlaya bilir. Şayet kendimiz anlayamıyorsak bir bilene dinletmeliyiz. 6 – 7 aylık olan yavrularımız neredeyse baba ötüşüne geçmiş sayılır. Bu devrede yapılacak ilk iş önceden hazırladığımız örtülü kafese kuşumuzu koymak olacaktır. Böylece dersini almış yavru kanaryamızın sakin bir şekilde ötmesi sağlanmış olacaktır.
Yavru kanaryalarımız 6 – 7 aylık olmadan kesinlikle üstleri örtülmemelidir. Normal dersini almış kanarya 6 – 7 aydan sonra üstü örtülse daha sakin ötecektir. Üstü açılsa bile ötüşünde bir değişiklik olmaz. Ama önceden devamlı üstü örtülü olarak ders alan yavru kanaryamız 6 – 7 aydan sonra üstü açıldığında çok sert ve düzensiz ötecektir. Bu arada bozuk nağmelerde çıkaracaktır.





SAKINILACAK ÖNEMLİ HUSUSLAR


Bülbül Ötüşlü olarak yetiştireceğimiz yavru kanaryalarımızın 4 husustan korunması gerekir.


1. Kuşumuzun bulunduğu yer önünde veya yakınında kesinlikle ağaç olmamalıdır. Zira ağaç üstünden kuşlar bilhassa serçeler hiç eksik olmayacağından onların ötüşleri bizim bütün uğraşlarımızı boşa çıkaracaktır
2. Devamlı çalan telefon ve kapı zili sesinden kuşlarımız uzak tutulmalıdır.
3. Kesinlikle yavru kuşlarımız çeşme ve musluk sesi duymamalıdır.
4. Özellikle televizyonlarda hele ki günümüzde birçok reklam ve belgesel programlarında kuş sesleri bulunduğundan yavrularımızı bundan uzak tutmalıyız.


Bütün bu anlatılanlardan sonra her ne kadar çok iyi bir cins kanarya yavrusunu eğitime alıp da başarılı olamamışsak mutlaka ve mutlaka bandımızı gözden geçirmemiz gerekir. Zira bizim kulağımızdan kaçan kanaryanın dinlememesi gereken bozuk nağmeler var demektir.


BÜLBÜL ÖTÜŞLÜ KANARYA’NIN BAKIMI :


Müsabaka için hazırladığımız bülbül ötüşlü kanaryanın bakımına oldukça titiz davranmamız gerekmektedir. Örtülü olan kafesimizin altını her gün mutlaka temizlemeli, böylece kuşumuzun zamanla kendimize iyice alışmış olmasını sağlamalıyız. En azından haftada bir defa kafesimizin her yanını güzelce temizlemeliyiz. Zorunlu olmadıkça kuşun kafesi kesinlikle değiştirilmemelidir. Kuş bitine karşı çok dikkatli olunmalı zira en kısa zaman da kafesimizi ve bilhassa kafes örtüsünü bit sarıverir. Her kanaryanın bakımında gösterilmesi gereken hassasiyet bülbül ötüşlü kanaryamız içinde gösterilmelidir. Özellikle kafesimizi cereyanlı yerden uzak tutmalı ve mümkün olduğunca aydınlık bir yere koymamız gerekir. Devamlı kapalı bir şekilde duran kanaryamız belli bir müddet sonra hırçınlaşıp saldırmaya başlayabilir. Onun bu hareketi hoşumuza giderek tekrarlamasını kesinlikle yaptırmamalıyız. Bu hareketini önemsemediğiniz taktirde belirli bir müddet sonra kuşumuz bu huyundan vazgeçecektir.
Uzun bir emek vererek yetiştirdiğimiz bülbül ötüşlü kanaryamız diğer seslere karşı da duyarlıdır. Her an hoşa gitmeyecek sesleri kapması olağan bir durum olduğundan her türlü kuş sesinden, devamlı akan musluk sesinden, çok sık çalan telefon sesinden, bilhassa televizyonda sık sık çıkan kuş sesli reklamlardan uzak bulundurmalıyız. Hele ki kuş sesi çıkaran bir kapı zilinin evimize kesinlikle takılmaması gerekir.


BÜLBÜL ÖTÜŞLÜ KANARYA’NIN BESLENMESİ :


Çok miktarda bülbül ötüşlü kanarya besleyemeyeceğimizden (en fazla dört gibi) bülbül ötüşlü kanaryamızın da diğer kanaryalardan farklı bir şekilde beslenmesine itina göstermemiz gerekir. Yem haricinde 15 günde bir, bir dilim tatlı elma, arada bir iyice yıkanmış kurulanmış marul veya ıspanak yaprağı, bulabiliyorsak kara lahana yaprağı, yaz aylarında yabani semizotu ve yağlı kırmızı biber vermeliyiz. Taneli yemlerin yavru kanarya yeme başladığı andan itibaren karışık olarak verilmesi ile elde edilecek alışkanlık kuşumuzun yem dağıtma huyunu ortadan kaldıracaktır. Karışık yemin bence çok çeşitli olması kuşumuzun her zaman sıhhatli, sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular