Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kanaryalar ile ilgili gerekli bilgiler

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Amaç;
Bu bölümümüzün amacı: Özellikle bu zevkle yeni tanışan arkadaşlara faydalı olabileceğini düşündüğümüz bazı bilgileri paylaşmaktır.
Yuvalığın Hazırlanması


Gerekli Malzemeler;

Yuvalık : Piyasada bulabileceğiniz içten takma veta dıştan takma olarak alabileceğiniz bir üründür. Yuvalık seçimi üretimini yaptığınız kuşa göre değişebilir. Kimi türler derin, Kimi türler etrafı kapalı yuvalık isteyebilir.

Çuval veya Yuva ipi: Piyasada hazır olarak yaklasık 10x10 gibi kesilmiş hazır cuvallar bulebileceğiniz gibi isterseniz takı, ahşap boyama gibi hobi malzemelerin satıldığı dükkanlardan metre ile alıp siz kesebilirsiniz ismi telis çuvaldır. Özellikle uzun ipler elde etmek isterseniz bu yontemi tavsiye ederim. Ayrıca hazır olarak satılan yuva ipleri de piyasada mevcuttur.

Keçe: Piyasadan hazır olarak alabileceğiniz gibi son zamanlarda özellikle bit yapmadığı söylenen daha sıkı dokunmuş hazır yuva keçeleri satılmakta. Bu yuva keçeleri metre ile satılmakta olup kullandığınız bir keçeyı şablon olarak kullanıp kendiniz kesmeniz gerekir.

İğne İplik veya yumuşak tel: Keçenizi yuvalığınıza sabitlemek için gerekli

Bit ilacı: Yeni keçe veya bit yapmayan keçe kullanacaksanız gerekmeyebilir eski keçelerinizi kullanacaksanız mutlaka keçenizi ve yuvalığınızı bit ilacı ile ilaçlamanız gerekir. Veteriner ilaçları satan yerlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.



Keçenizi yuvalığın içine güzelce yerleştirdikten sonra kaymaması için yumuşak tel veya ip ile sağlamca pilastiğe dikiniz





Keçenin alt yüzeyini güzelce bit ilacı ile ilaçlayınız.






Hazırlamış olduğunuz yuvayı; Yuvalığın özelliğine göre kafesinize yerleştiriniz. Yuvalığın sağlam olması ve oynamaması anne kuşun kendini güvende hissetmesi için önemlidir.






Hazır olarak veya metre ile aldığınız çuvalı istediğiniz ölçülerde kesiniz.






Elde ettiğimiz kare çuval parçalarını köşesinden tutarak ipliklerine ayırınız.






Bu ipleri yuvalığa yakın bir yere hazır plastik aparat, mandal veya gevşek olarak iple tele sabitleyiniz.


Bilezik takmadaki ana unsur yavrunun parmaklarına zarar vermemektir. Eğer daha önce bir yavruya bilezik takmamış iseniz mutlaka tecrübeli birinden yardım alınız.
Bilezikler yavrulara takriben 6-7 günlükken rahat takılır, yavru büyüdükçe takmak zorlaşır hatta imkansız hale gelir. Yavrular çok küçükken de bilezik takmamak gerekir. Bunun nedeni bileziğin ayaktan çıkabilmesidir. Bu durum geç farkedilirse bir daha takmak imkansız olacağından kuşunuz bileziksiz kalabilir.
Yukarıdaki resimlere dikkat edilecek olunursa bilezik takıldıktan sonra üzeri ten rengi bir yara bandı ile kapatılmış olmasıdır. Bu durum anne kuşun yavrunun ayağındaki bileziği yabancı bir çisim zannederek çıkartmaması veya çıkartmaya çalışırken yavruya zarar vermemesidir. Hatta anne yavruyu bilezik takıldıktan sonra yuvadan bile attığı görülmüştür. Bu nedenle bileziğin üzerinin kapatılması veya yavrular çıkmadan önce ve çıktıktan sonra bileziklerin bir miktarının (takriben 8-10 kadarının) bir ipe dizilerek kafesin bir kaç yerine asılması faydalı olacaktır. Anne bilezikleri tanıyacak onların zararlı olmadığını anlayacaktır.

Birde renk bileziği veya secere takip bileziği değimiz bilezikler vardır. Bunlar üzerlerinde rakam bulunmayan pilastik (Resim1) veya üzerilerinde 1-20 rakamlar bulunan çubuk halinde satılan aliminyum sıkma renk bilezikleridir.
Amacı :Yavruluğumuza (Uçurtmamıza) İlk bakışta kuş hakkında bize bilgi vermek amacı ile hazırlanmışlardır. Kullanım amacımıza ve kaytlarımıza göre bizer kuşu elimize almadan veya yakalamaya çalışarak streslendirmeden; Hangi kuşların yavrusu olduğunu, kaçıncı ağız olduğunu, erkek mi? dişi mi? olduğunu belirtir. Ayrıca numaralı olan sıkma bilezikler hangi kuşların kaçıncı yavruları olduğunu belirtir.
Örnek :Aynı kuşların yavrularına aynı renk ve takip eden sırada takarsak anne ve babasının hangi kuş olduğunu ve beğendiğimiz kuşların satımında veya eşe atımında yardımcı olabileceği gibi kardeş kuşların da belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Aynı ağızda doğan kuşlara aynı renk takarsak kuşların ne kadarlık olduklarını ve ilaç kürü uygulamalarında ve yıl boyu yavru alınan kuşlardan hangilerinin satılmaya hazır olduğunu belirtir.
Dişi ve erkeklere ayrı renk kullanılırsa satılmada ve eşe atılmada büyük zaman kazancı söz konusdur.

Yumurta Doluluk Kontrolü

12,14 gün beklemeden yuvadaki yumurtalarımızın dolu olup olmadığının anlaşılması bizleri hem bekleme zahmetinden kurtarır, hemde erken önlem almamızı hızlandırır.
Bu konuda tecrube ile sahip olunan pek çok yöntem olduğu gibi; Gerek yumurtanın ele alınma esnasında kırılmasını önlemek gekse elimizden bulaşabilecek bazı kokular (Sigara, Sarımsak vb) nedeni ile anneyi huylandırmamak adına tavsiye edeceğim lambası uç kısıma gömülü küçük led kalem fenerlerdir. piyasadan kolaylıkla temin edilebilir. Feneri alırken dikkat ememiz gereken tek konu lambanın fenerin uçunda dışarıda değilde uca gömülü olmasıdır.

Uygulama :Kontrol edeceğimiz yumurtanız en azıdan 4,5 günlük olması gerekir. Tecrübeye göre yeni başlayan arkadaşların en azından bir haftalık olan yumurtaları kontol etmeleri daha önce kontrol edilen yumurtalara itimat etmeyip emin olduktan sonra atmalarıdır.
Yumurta ele alınmadan loş bir ortamda kalem fener yumutaya yaklaştırılarak yumurta kontrol edilmelidir. eğer yumurtanın içinde lekelenmeler, küçük kan damarları görünüyorsa yumurta dolu demektedir. eğer yumurta parlıyor ve içinde damarlanmalar görünmüyorsa yumurtamız boştur. yumurtalarınız resimdeki yumurtalarla karşılaştırarak kontrol edebilirsiniz.
Kanaryalarda Cinsiyet Ayrımı

Kanaryalarda Dişi ve erkek belirgin değilse özellikle yeni arkadaşlar cinsiyetleri ayrıt etmede çok zorlanmakatadırlar. Bu durum zaman içinde tecrübe ile edinilecek bir konudur.
Olgun ve hazır bir kuş olmak isteyen arkadaşlar bazı kontrollerle cinsiyetleri hakkında fikir sahibi olabilirler. Bu konuda pek çok tecrube ile edinilmiş yöntem vardır bunlar;
Eşe hazır olan kuşların cinsiyetlerini anlamak için altlarına bakabiliriz. Resimlerde dişi ve erkek kuşların cinsellik organları görünmektedir.
Bu yöntem eşe hazır kuşlarda net olarak anlaşılmasına rağmen eş sezonu dışında yeni başlayan arkadaşları zorlamaktadır. bir diğer yöntem ise;
Kuşların gözlerine bakmakdır. Dişi kuşların gözleri daha elips olup dışlara doğru hafif çekiktir. Erkek kuşların gözleri daha yuvarlaktır.

Ayrıca kuşu kafası avuç içimize gelecek şekilde (temsli Resimdeki gibi) elimize aldığımızda kuyrugunu yukarı kaldırıyorsa dişi eğer aşağı indiyorsa erkek olduğu anlaşılmaktadır.
Baştada belirttiğim gibi kanaryalarda cinsiyet ayrımı tecrübe ile edinilecek bir bilgidir. Bu konuda tecrube ve bilgisine güvendiğimiz bir bilenden yardım almak sizler için en sağlıklısı olacaktır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular