Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kedilerde şeker hastalığı (diyabet)

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,306
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Şeker hastalığı nedir?
Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle alınan şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar.

Kedilerde normal şeker değerleri nedir?
Kedide: 63-132 mg/dl normal olarak kabul edilmektedir.

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtileri fazla yemek yeme, çok su içme, sık ve yoğun idrar yapmadır. Kesin tanı kan ve idrar muayeneleri ile konulur. Ancak kan alırken kedinin hırpalanmaması gerekir. Tamamen normal hayvanlarda bile hırpalanma ve stres ile kandaki glikoz konsantrasyonu 288mg/dl çıkabilmektedir. Bu sakıncadan dolayı teşhisi doğrulamak için ölçüm birkaç defa tekrarlanmalı, şüpheli kedi ürkütülmemeli ve kan tamamen stressiz bir ortamda alınmalıdır.

Hayvanımızın şeker hastası olduğundan şüphelenirsek ne yapmamız gerekir?
Veteriner hekiminize başvurarak gerekli kan ve idrar tahlillerini yapmasını sağlamalısınız.

Şeker hastalığı nasıl gelişir?
Tahribat, çok yavaş ama süreklidir. Şeker hastalığı gözde, (katarak ve retinopatiler) böbreklerde ve vasküler sistemde hasara yol açar.

Şeker hastalığının çeşitleri varmıdır?
Şeker hastalığı kedilerde de insanlarda olduğu gibi sınıflandırılır. Şeker hastalığının üç tipi mevcuttur.

Tip 1: İnsüline bağlıdır. Hipoinsülinizm (insülin salgılanmasının yetersizliği) şeklinde görülür. Daha çok küçük hayvanlarda rastlanır.

Tip 2: İnsüline dirençli tiptir. Daha çok obez kedi ve köpeklerde şekillendiği son dönemlerde tartışılmaya başlanmıştır.

Tip 3: Gizli şekerdir. Klinik belirtileri yok denecek kadar azdır. Multifaktöriyel olduğu düşünülen bu hastalığa % 25-35 oranında akut pankreatitis hastalığı veya pankreas tümörlerinin neden olduğu düşünülmektedir.

Şeker hastalığı için nasıl önlem alabiliriz?
Alınacak en iyi önlem hayvanımızın düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olması ve hekiminizin tavsiyelerine uymaktır.

Şeker hastalığının tedavi süreci nasıldır?
Tedavisi için çok dikkatli ve kararlı olmak gerekir. En başta günlük insulin enjeksiyonlarının yapılması (veya tabletlerinin verilmesi) gerekiyor. İkincisi doğru bir diyet uygulanması gerekir. Ancak hayvan sahipleri olarak kendi hastalıklarımızda olduğu gibi ne yazık ki köpeğimiz ya da kedimiz hastalandığında da benzer tutum içerisine girenimiz çok az. En önemli kısım anlaşılacağı üzere pet sahibine düşüyor. Enjeksiyonlarını düzenli yaptırmak gıdasına dikkat etmek ve idrar ve kan glukoz kontrollerini zamanında yaptırmak gerekiyor.

Diyabetik hayvanlarda ne gibi bir diyet uygulanmalıdır?
Şeker hastası hayvanlar için üretilmiş mamalar mevcuttur. En uygun beslenme şekli insulin enjeksiyonu veya tableti ile birlikte hayvanınıza mamasını vermektir. Öğünlerimizin sayısını artırıp miktarını azaltmak en doğru davranışların başında gelir. Yani sık aralıklarla az miktarda vermeliyiz. Hayvanınızın kilosunu belli aralıklarla kontrol etmeli ve ideal kilosunu veteriner hekiminizden öğrenmelisiniz. Günümüzde çok çeşitli firmalara ait kaliteli mamalar mevcuttur. Seçenek çok olduğu için hayvanınız mutlaka birini beğenerek yiyecektir.

Şeker hastalığında başka organlar da etkilenirmi?
Şeker hastalığı sadece göz ve böbrekte soruna neden olmaz. Aynı zamanda yara iyileşmesinde de bozukluklara yol açar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler