Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Keşiş Paraket - Myiopsitta Monachus

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,306
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Alt Türleri

Myiopsitta Monachus Monachus
Myiopsitta Monachus Calita
Myiopsitta Monachus Cotorra
Myiopsitta Monachus Luchsi

Keşiş Paraket Yaşam Alanları
Doğal bölgeleri olan Güney Amerika dışında, alt türlerine göre değişen şekillerde Arjantin’in büyük bir kesiminde (N.m. Calita türü ve N.m. Luchsi gibi), Paraguay ve Uruguay’da, Brezilya’da(N.m. Luchsi türü gibi) ve ayrıca Bolivya’da yaygındırlar.

Buna ek olarak insanlar tarafından da Kuzey Amerika, Mallorca, Porte Rico, Almanya, Fransa, Belçika, İsveç, İtalya, İspanya, Portekiz ve İngiltere de yaygınlaştırılmışlardır. Avrupa’ya ilk ne zaman getirildikleri hakkında kesin bir bilgi olmaması ile birlikte Avustralya’ya 1867 yıllarında getirildikleri biliniyor.


Gayet uysal ve uyumlu çoğunlukla sürü halinde yaşayan bir türdür. Eşleşme ve üreme dönemlerinde ise sürü kendi içinde yaklaşık 10 çiftten oluşan ufak gruplara bölünür. Ve bu küçük gruplar, yumurtalarını kurdukları ortak yuva sisteminde bırakırlar. Şu an için bu tür tam anlamıyla tehlike altında olan türler grubunda sayılmamaktadır. Bunun en büyük nedeni de değişen çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilme özelliklerine sahip olmasındandır. Fakat onlar için oluşan en büyük tehlike doğal yaşam alanlarının giderek kaybolmasıdır.

Keşiş Paraket Papağanı Genel Özellikleri ve Renkleri
Erkek ve dişi görünüm olarak aynı renktedirler. Zemin renkleri yeşil olup alon kısmı ise mavimsi gridir. Yüzünde beyaz gri tonda, boyun bölgesini de kapsayan bir maskesi vardır. Kahve – Gri tonda olan göğüs tüylerinde ise açık gri tonda serpmeler vardır. Karın kısmının üst ve alt kısmında renkleri yeşil ve sarı tondadır. Ayaküstünde ve kuruk üstünde bulunan tüylerin tonları ise sarımsı yeşil bir tondur. Kanat ucu tüyleri mavi ve siyah renklerde, kanat altları açık gri ve soluk mavi tonundadır. Kuyruk tüylerinin üstü kısmı ise mavi ve yeşil renkte alt kısımları ise açık mavi ve yeşil tonların karışımı şeklindedir. Gaga renkleri açık kahve tonunda olur. göz irisi ise koyu kahvedir. Göz çevresinde ise gri renkte bir halka vardır(Halka olan kısım tüysüzdür). Aynı şekilde ayakları da grimsi tonda olur.

Genç olan kuşları erişkinlerden ayırt etmek için alın ve yüz maskesindeki renklere bakmak lazımdır. Zira ergin olmayan kuşlarda bu bölgeler daha yeşilimsi bir tonda olur.


Boy : 23 ile 31 santimetre arasında olur(türe göre değişir)

Ağırlık : 120 – 140 gram arasında değişir.

Keşiş Paraket Beslenme Şekilleri Yem Alışkanlıkları
Beslenme konusunda çeşitliliği seven türlerdir. Tohumlar, cevizgiller, meyveler, otsu bitkiler, tomurcuklar, böcekler ve onların larvaları beslendiği çeşitlerdir. Yavru kuşlar ilk haftalarda genelde hayvansal gıda ile beslenirler. Tarım alanlarına sürü halinde geldikleri zaman epeyi bir hasara yol açtıkları için özellikle çiftçiler tarafından sevilmeyen türlerdir.

Keşiş Paraket Papağanı Üremesi
Üreme zamanları ; Ağustos ve Kasım ayları arasında olur(Doğal ortamlarında).

Yumurta Sayısı ; 5 – 6 arasında çok nadiren 8 de olabiliyor.

Kuluçka Süresi : Yaklaşık 21 -23 gün.

Yavru kuşlar bu süreyi takip eden zaman içinde yaklaşık 42 – 45 gün sonra yuvadan uçabilecek duruma gelirler. Bu aşamadan sonra(yuvadan uçma sonrasında) 2-3 hafta içinde de anne ve babadan bağımsız olarak yaşayabilirler.


Bu türün en büyük özelliği yuvalama şeklidir. Diğer tüm papağan türlerinden ayrıcalık gösterir. Papağanlar genelde ağaç kovuklarında, kayalarda ağaç veya ufak oyuklarda yumurtlarlar. Monk papağanları yuvalarını yüksek ağaç veya palmiye tepelerine kurarlar. Onlardaki; fark ise tekli yuva sistemi yanı sıra toplu yuva sistemleri yani koloni şeklinde yuvalar kurmalarıdır. Böyle bir yuvanın ağırlığı bazen 250 gram olur. Yuvalarını da topladıkları ağaç dalları, dikenli dallar, çalı çırpı oluşturur. Bu tip yuvaları kurma aşaması bazen haftalarca sürebiliyor. Genelde 5 yada 10 çift kuş bu tip kurulmuş yuvada birlikte yaşıyor.

Yuvalar iç içe geçmiş ama birbirinden iç kısımda ayrılan evler tipinde şekillendirilir. Her çift kendisine ayrılmış olan evde yumurtlar. Bahsi geçen evde dinlenme, barınma ve yumurtlama odaları mevcuttur.

Yuvayı oluşturan dikenli dallar ise çevreden gelebilecek tehlikelere karşı büyük koruma sağlar. Budikenli dallar sayesinde yumurtalar içeride güvenle barınır. Bu tip yuva sistemleri olmasının da büyük etkisiyle Keşiş Paraketler sabit bölgede yaşayan türler arasındadır. Yuvadan çıktıklarında yaklaşık 5 km bile uzağa gitseler geri dönüş yolunu kolaylıkla bulabilecek kabiliyete sahip türlerdir.

Papağanın Evcil Olarak Bakımları
Özellikle Avrupa’da epeyi yaygın olan bir türdür. Her ne kadar yüksek sesleri de olsa papağan severler tarafından severek besleniyorlar. Ev tipi beslenmeye uygun türler değildirler. Çünkü buldukları veya gördükleri her şeyi kemirme güdüleri aşırı gelişmiştir. Bu nedenle de bahçe tipi salmalarda beslenmeleri önerilmektedir. Gayet oyuncu ve uysal türlerdir. Bakımları da zor olmadığından rahatlıkla beslenip üretilebilir.

Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu da rüzgardan, soğuk havalardan korunmalarıdır. Her gün düzenli olarak uçma ihtiyaçlarının giderilmesidir. Zira bunlar gayet iyi uçan ve buna da ihtiyaç duyan türlerdir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler