Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Köpeklerde cilt hastalıkları

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Cilt beden içindeki organ ve dokuları yabancı maddelere, değişen ısılara ve su kaybına karşı korur ve dış dünya hakkında bilgi toplar. Bir cilt problemi ile ilgili belirtiler şunlar olabilir:

• Kaşınma
• Kırmızı, yangılı, ıslak lekeler
• Kepeklenme
• Yaralar
• Tüy kaybı
• Renk değişimi
• Şişler
• Akıntılar

Alerji
Bitki polenleri, toz, küf, böcek ısırmaları, pire tasmaları ve hatta bazı yiyecek maddeleri köpekler arasında sık sık alerjilere neden olurlar. Alerjik köpeklerin ciltleri çoğunlukla kaşınır, kaşınma sırasında cilt tahriş olur ve kızarır. Alerjilerin diğer, çok yaygın olmayan belirtileri, burnun akması, hapşırma ve gözlerin sulanmasıdır. Kusma ve ishal de bazen alerjik bir reaksiyonu izleyebilir.

Köpeğinizde alerjik bir reaksiyona yol açan maddenin ne olduğunu keşfettiğinizde, sorunu hafifletmek için onu bu maddeden olabildiğince uzak tutmaya çalışın.

Eğer suçlu bir pire tasması ise, onu derhal çıkartın ve köpeği iyice yıkayın. Plastik bir mama kabına karşı burundaki bir duyarlılık (kontakt dermatit), kabın metal bir kap ile değiştirilmesi sonucunda hemen giderilebilir.

Eğer köpeğinizin pire sokmasına karşı alerjik olduğunu (çok sık görülen bir durum) fark ederseniz, yeniden pirelerle karşılaşmasını önlemelisiniz. Bu konuda veteriner hekiminiz size en iyi yolu gösterecektir.

Parazitler
Pire, bit, kene, sinek gibi böcekler, kendilerinin yol açtığı zararların yanı sıra aracılık ettikleri diğer hastalıkları naklederek köpeklerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilirler. Bu tür parazitleri köpeğinizden uzak tutmak için veteriner hekiminiz size bazı yollar önerecektir.

Sebore
Seborik cilt ya kuru ve kepeklidir, ya da üzeri yağlı, sarı-kahverengi yaralarla kaplıdır. Cilt hücrelerinin üretimindeki bir anormallik bu duruma neden olur ve çoğu zaman, sık sık yıkanmaya rağmen, köpeğin cildinde ağır bir koku olur.

Sebore genelde tedavi edilemez, ancak düzenli banyolar ve özel bir şampuan ile kontrol altına alınabilir.

Enfeksiyonlar
Cilt, bir kesilme, yırtılma veya batma sonucunda yaralandığında düzgün bir şekilde temizlenmesi ve yaranın derinliğine göre, dikilmesi gerekir. Her iki durumda da, yaranın içindeki bakteriler bir yangıya neden olabilirler. Cilt kırmızı ve şiş görünür, dokunuşta sıcaktır ve köpeğe acı verir.

Bu türde enfeksiyonlar genelde birkaç günden fazla sürmez. Ama bu durum daha uzun sürer ve doku gitgide daha kötü bir görünüm alırsa, yangı, bir enfeksiyona dönüşmüştür, ki bunun da bir veteriner hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Apse
Apse, genelde bir ısırılma ya da sivri cisimlerle yaralanma-dan sonra cilt altında iltihaplı sıvının birikmesidir.

Bölge çoğunlukla şiş ve kırmızıdır, köpeğe acı verir. Apseler ele sıcak gelirler ve içindeki sıvı gözle görülebilir. Kendiliğinden patlayıp akabilirler veya veteriner hekim tarafından açılıp temizlenmeleri gerekebilir. Asla, sıkarak bir apseyi patlatmaya çalışmayın. Mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Cushing sendromu
Böbreküstü (adrenal) bezlerdeki bir anormallikten kaynaklanır. Köpekler, zamanla yan taraflarındaki ve enselerindeki tüyleri kaybederler. Cilt incelir, kuru ve koyu renkte bir hal alır. Karın altında, ense ve sırta kalsiyum birikmeleri oluşur. Köpeğinizin daha fazla su içtiğini, iştahının arttığını ve daha sık idrar yaptığını fark edebilirsiniz. Çoğu köpekte karın şişer, çünkü karaciğer büyür ve karın duvarındaki kaslar zayıflar.

Bu hastalığa yakalanmış, olan köpekler enfeksiyonlara daha kolay yakalanırlar, özellikle cilt, solunum yolları ve idrar yollarında.

Cushing Sendromu'nun tedavisi asıl nedenine bağlıdır. Ameliyat veya ilaç tedavisi gerekebilir.

Hipotiroidi
Tiroid bezleri, tüm bedenin metabolizma hızını kontrol eden bir hormon üretirler. Yetersiz hormon düzeyleri, bedenin daha düşük bir metabolizma ile çalışmasına neden olurlar. Böyle bir durumda, köpekler normal miktarda yemek yedikleri halde kolayca şişmanlarlar ve kolayca üşürler. En yaygın belirti, tüylerin yan taraflarda ve sırtta dökülmesi, ciltte aşırı bir pigmentasyon, kepeklenme ve yağlanmadır. Ciltte ikincil bakteriyel enfeksiyonlar çok yaygındır. Kulaklar da etkilenirler; içleri kalın, sarımsı bir sıvı ile dolar ve köpeğin kulak enfeksiyonlarına yakalanmasına zemin hazırlarlar.

Kan testleri sonucunda, tiroid fonksiyonunun düzeyi belirlenebilir. Tiroid hapları ile bu durum tedavi edilebilir. Genelde üç ile dört hafta içinde düzelme görülür, ancak deride yağlanmanın ve tüy kaybının düzelmesi birkaç ay sürebilir.

Sarılık
Cildin, gözlerin, diş etlerinin veya kulakların sararması kendi başına bir hastalık değil, bedendeki başka sorunların habercisidir.

Leptospiroz, hepatit ve karaciğeri etkileyen başka hastalıklar, aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) bozulmasına yol açan diğer bozukluklar sarılığa neden olabilirler. Sarılığı genelde başka hastalık belirtileri de izler, ki bunların anlamı da köpeğinizi derhal veteriner hekiminize götürmeniz gerektiğidir.

Yangılı lekeler
Yangılı lekeler, genelde köpeklerde sık görülen bir sorundur, özellikle kalın tüylü ırklarda. Bu yuvarlak, acılı, çoğu zaman şiş cilt lekeleri hiçbir haber vermeksizin bedenin herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkıp, köpeği ciddi bir biçimde rahatsız edinceye kadar büyüyüp kötüleşebilirler.

Büyümelerine fırsat vermeden veteriner hekim tarafından tedavi edilmeleri ve sorunun kaynağının (pireler, dolmuş anal keseler )tespit edilmesi gerekir.

Nasırlar
Nasırlar çoğunlukla kısa tüylü, iri köpeklerde görülür ve köpeğin cildinin, beton gibi sert zeminlerle temas ettiği noktalarda oluşurlar. Çoğunlukla dirseklerde, topukların dış kısımlarında, kalçada ve bacakların dış tarafından görülürler; cilt kalınlaşır, gri bir renk alır, buruşuk ve tüysüzdür.

Tedavi edilmezlerse, nasırlar açık,yangılı yaralara dönüşebilirler. Nasırların oluşmasını önlemenin en kolay ve en iyi yolu, köpeğinize yumuşak bir yatak sağlamaktır.

Deri Tümörleri
Köpeğinizin cildinin altında, içinde ya da üzerinde bulabileceğiniz yumrulardır.

Eğer tümörler yavaş büyümüşler ve bir kılıfın içindelerse ve çoğalıp bedenin başka bölgelerini etkilemiyorlarsa, çoğunlukla iyi huyludurlar. İyi huylu tümörler, alındıktan sonra yeniden oluşmazlar.

Kötü huylu tümörler ise kanserojendirler. Birden bire ortaya çıkarlar, hızla büyürler, çevredeki dokuyu etkilerler, bazen cildi yırtıp kanamaya yol açarlar. Bu tümörler çoğunlukla serttirler.

Ayrıca, birdenbire çoğalıp kanayan rengi değişik yumrulara da dikkat etmelisiniz. Cilt kanserinin bir ba§ka türü de, belirli bir süre içinde iyimeleşmeyen yaralarla kendini gösterir. Köpeğinizde bulunan tüm yumrular derhal bir veteriner hekim tarafmdan muayene edilmelidirler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular