Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Muhabbet kuşları için bakım ve besleme kılavuzu

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kafes düzeni
Oyuncaklar: Muhabbet kuşları akıllı kuşlardır, fizyolojik olduğu kadar psikolojik ihtiyaçları da vardır. Fiziksel egzersiz yapmaları gaga bakımı içinde çok faydalıdır. Seçilen oyuncaklar kuşa zarar vermemelidir. Oyuncakların sayısı sınırlı olmalı, temiz tutulmalı ve kuşun ilgisini devam ettirmek için yer değiştirerek kullanılmalıdır. Eğer oyuncaklar seksüel bağlılık yaparsa oyuncak kafesten çıkarılmalıdır. Kuşun oyalanması için fındık, çilek, kiraz, bitki tomurcukları, bitki yaprakları, koçanlı mısır, küçük kabuklu tohumlar verilebilir.

Tünekler: Ağaçtan ve değişik kalınlıklarda birkaç tünek olması kuşun ayak sağlığının korunması için önemlidir. Muhabbet kuşları, genelde tüneğin kafesin en yükseğinde olmasını tercih ederler.

Kafes altlığı: Kafes altlığı olarak gazete kağıdı, kağıt mendil tercih edilmelidir. Altlık sıklıkla kontrol edilmelidir. Muhabbet kuşları kendi dışkılarıyla oynamayı ve dışkılarını yemeği severler. Bu davranış kuşun psikolojisi ve sağlığı için çok önemlidir kesinlikle engellenmemelidir.

Muhabbet kuşlarının beslenmesi
Kafes kuşlarının önünde devamlı gıda ve su bulundurulmasından çok sabah akşam beslenmesinin birçok bakımdan yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu uygulama kuşa yemin toplanma ve sunulma zamanlarını öğreterek onun iştahını uyaracaktır. Beslenme , can sıkıntısını giderme aracı olmaktan çıkacak ve şişmanlık ve diğer beslenme sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltacaktır. Sabah akşam beslenmesi ile kuşun iştah ve beslenme davranışlarındaki değişiklikler daha kolay izlenebilecektir.

Kuşun ulaşabileceği bir yerde daima temiz su bulundurulmalıdır. Kuşun dişleri olmadığı için sindirime yardımcı olabilmesi için kafes altına veya bir yemliğe mutlaka kum konulmalıdır.

Kuşa günlük verilecekler: Peynir, pişmiş yumurta, et : yarım bezelye büyüklüğünde.Küçük tohumlar : 15 dakika süreyle yiyebildiği kadar.Taze koyu yeşil sebze : 1 yemek kaşığı kadar Ekmek veya bisküvi (su veya portakal suyu içinde yumuşatılmış olabilir. ) : yarım Yemek kaşığı kadar.
Kuşa haftada 1 - 2 kez verilecekler: Koçanlı taze mısır : 1/8 mısır parçası.
Kuşa ara sıra verilecekler: Yoğurt :1-2 damla.
Kuşa daima verilecekler: Mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu, kum.

Sağlığın korunması
Hastalıklar sadece hasta kuşlarla temasla geçmez. Bulaşık yem, oyuncak , kafes ve dükkandan eve getirilen her türlü , dezenfekte edilmemiş ürünle bulaşır. Kafese yeni bir malzeme konulduğunda sıcak sabunlu sularla yıkanmalı ve çok iyi durulanmalıdır.

Açık satılan yemler bir kuşa hastalık bulaşması için en büyük riski oluştururlar. Bu sebeple kapalı paket yemler tercih edilmelidir.

Kuşların hastalıklarının en önemli sebeplerinden biride hava akımına maruz kalmalarıdır. Kafes hava akımının en az olduğu yere konulmalıdır.

Muhabbet kuşlarının diğer kuşlar ile teması engellenmelidir.

Yazın balkonda özellikle kargaların saldırısına maruz kalmamaları için yalnız bırakılmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Muhabbet kuşları için aşı üretilmemektedir. Sadece koruyucu amaçlı olarak sularına katılabilecek vitamin antibiyotik kombinasyonu içeren ilaçlar üretilmektedir. Bu ilaçlarla ilgili bilgiyi kliniğimizden alabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarının bakımı
Kuşun suluğu ve yemliği her gün fırçalanarak temizlenmeli. Kafes ise haftada bir kez temizlenmelidir. Temizlik maddeleri artıklarının kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

Tüy bakımı için kuşlar üzerine su püskürtülerek kuşun kendi tüyünü düzenleme isteğini artırmak gerekir.

Kuşları şampuan, sabun vs. ile yıkamak sakıncalıdır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular