Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Yetim yavru kedilerin bakımı, beslenmesi ve gelişimi

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,306
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kedi yavruları, anneleri bireylerden birini kabul etmez ise ya da yavrularını terk ederse, hastalanır ya da ölürse yetim kalırlar. Yetim kedi, henüz altı haftalık olmadan annesinden - hangi nedenle olursa olsun - ayrılmak zorunda kalmış olan kedidir. Altı haftalık olduklarında genelde anne sütünden ayrılmış, katı besin yiyebilir hale gelmiş, ve kritik 'yetimlik' dönemini aşmış olurlar.

Sizin elinize günün birinde bir yetim kedi düşerse, önce başka bir anne kedi bulmaya çalışın. Nasıl mı? Arkadaşınızı ve yakınlarınızı arayın, doğum yapmış bir kedileri olup olmadığını öğrenin. Buradaki amaç, sizin yetim kedinize annelik yapabilecek bir kedi bulmaktır.

Eğer bir süt anne bulamıyorsanız, bu işi kendi başınıza üstlenmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Yetim kedi yavrularını büyütmeye çalışmak kolay değildir ve bazen de, ne kadar uğraşırsanız uğrasın. başarısız olabilir. Haftalar boyunca zamanızı alacak, sizden büyük fedakarlıklar isteyecek ve çok çalışmanızı gerektirecektir. Ancak yetim kedileriniz sağlıklı yetişkin kedilere dönüştükçe bu yoğun emeğinizin karşılığı da unutulmaz bir ödül olacaktır.

İlk adımlar
Yetim kedi yavrularını büyütmek, mantık, sevgi ve güvenilir bilgileri uygulama becerisi gerektirir.

Önce, derhal yetim kediyi veteriner hekime götürün. Sizinle, sizi destekleyici bir şekilde çalışmaya hazır olacak bir veteriner hekim seçin. Veteriner hekim, kedi yavrusunu su kaybı, sağlık sorunları ve genel durumu konusunda muayene edecektir. Dışkısı parazitler yönünden incelenir. Veteriner hekim, gerek duyacağınız mama ve donanımlari sağlayacak, öneriler ve bilgiler sunacaktır. Yetim kedilerin, kedi sahibi gerekli zamanı ayırdığında ve doğru bilgiler edindiğinde, yaşama şansı son derece yüksektir.

Ve altın kurala kesinlikle uyun: yani, kedi yavrusunu evinizdeki diğer hayvanlardan uzak tutun.Yetim kedilerde, anne kedinin antikorları bulunmaz ve bu yüzden de özellikle gençlik hastalığına daha kolay yakalanabilirler. Kedi yavrusu son derece sağlıklı görünse bile virus taşıyor olabilir. Kedi yavrularını evin içinde karantinada tutmak, hem onların, hem de evinizdeki diğer hayvan-ların herhangi bir bulaşıcı hastalığı kapma olasılığını azaltır. Kedi yavrularını elledikten sonra ellerinizi yıkayın. Havlular, örtüler, aletler ve tuvalet kutuları su ve çamaşır suyu karışımı ile yıkanarak, hastalıkların önüne geçilebilir.

Kedi yavrum kaç aylık
Kedi yavrularının gelişimi çok hızlıdır ve yaşamlarının bu erken aşamalarında ihtiyaçları farklıdır. Veteriner hekimler, yetim bir kedinin, annesi tarafından beslenen kediler kadar hızlı gelişemeyeceklerini söyler, çünkü travmatik bir deneyim yaşamıştır ve annesinin ona verebileceği ideal besini alamamaktadır. Buna göre, normal gelişim göz önünde tutularak hazırlanmış olan aşağıdaki liste, kedi yavrunuzun kaç günlük olduğunu tespit etmenize yardım eder.

Doğum sırasında bir kedi yavrusunun ağırlığı 56-113 gr. arasıdır; yedi gün içinde beden ağırlığının iki katına çıkar.Yeni doğan kediler günün 24 saatini uyuyarak ve meme emerek geçirirler.

İlk haftasında kedi yavrusunun koku, işitme ve tat alma duyuları gelişmeye başlar. Gözleri kapalıdır.

İkinci haftada gözler açılıp odaklamaya başlar. Kulaklar dik durmaya başlar. Kedi yavruları, yuvalarının çevresinde sürünüp etrafı koklarlar.

Üçüncü hafta içinde, kedi yavruları oyun oynamaya. komik, sallapati adımlar atmaya ve bebek dişlerini çıkartmaya başlarlar. Görme yetenekleri artar.

Dört haftalık olduklarında, kediler meraklı bir şekilde çevrelerini araştırırlar ve oyun oynarlar. Sırtüstü yuvarlanıp tekrar doğrulmayı becerirler.

Beş haftalık yavru kedinin artık bebek dişlerinin tümü çıkmıştır, kediler birbirleri ile ateşli bir biçimde oynarlar ve kişilikler oluşmaya başlar. Sütten kesilme ve bir kaptan katı mama yeme yavaş yavaş başlayabilir.

Yaşamda kalmanın anahtarı
Bir anne kedinin yerini almak zor bir iştir. Yetim bir kediyi büyütme görevini üzerinize aldıysanız, unutmayın ki ancak sıcaklık, kabul etme ve kararlılık sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için gerekli olan vasıfların aynısı sağlıklı bir kedi olmasını sağlayacaktır. Kedi yavrusunun temel gereksinimlerini karşılamak, başlangıçtaki en iyi adımdır.

Kedi yavrusunu sıcak tutun: Yetim kediler,özellikle tek başına olanlar, soğuktan korunmalıdır.Kediler çok küçük ise, sizin beden ısınız eve gidinceye kadar onları koruyabilir. Ama kedi yavrusu kendisini savunmaya kalkıyorsa, elinizi bir eldiven ile korumadan ona uzanmaya çalışmayın. Eve vardığınızda ise, hava akımlarından uzak sessiz bir köşe bulun. Bir karton kutunun içine yerleştirilmiş bir ısıtıcı lamba gerekli ısıyı sağlamakta faydalı olabilir. Isıtıcı en düşük düzeyde ayarlanmalıdır.

Beslenme saati: size ürkütücü gelebilir,ama yetim kedi yavrularını beslemek hiç de göründüğü kadar zor değildir. Kedi yavruları için hazırlanmış özel sıvı besinler (süt yerini tutan) tercih edilmelidir. İnek sütü ishale neden olabilir. Eğer bu ürünlere ulaşamıyorsanız 2 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı krema. 250 ml su, 1 yemek kaşığı bal, 120 gram süt tozu, 2 paket jel alın. Bunları sayılan sırayla karıştırıp düşük ısıda ısıtın ve kullanmayacağınız kısmını buzdolabında saklayın. Yetim kedi emecek kadar güçlü ise şişeden verebilirsiniz. Ememiyorsa veteriner hekimine danışın.şişe ile beslemek zor değildir, ama çok zaman alır. Bir göz damlalılığı, bir şişe edinilinceye kadar iş görebilir, ama yavru kediyi zorla beslememeye dikkat edin. Akciğerlerinin sütle dolmasını önlemek için, yavru kedinin kendi başına emmesine izin verin. Her beslemeden önce şişeyi sterilize edin ve sütü oda sıcaklığı ısısında tutun.Başlangıçta her saat ya da daha sık beslemelisiniz. Ancak fazla beslememek de önemlidir. Genel bir kurala göre, bir kedi yavrusu günde öğünlere bölerek süt içirilmelidir. Aşağıdaki tabloya bakın ama her bir kedi yavrusunun biraz farklı olduğunu ve beslenmenin de kesin bir bilim olmadığını göz önünde bulundurun. Sağlıklı bir kedi yavrusu uyanıp ağlarsa, büyük bir olasılıkla karnı açtır. Beslenme tablosunu, onun gereksinimlerine göre ayarlayın.

Bir kedi yavrusunu şişe ile beslemek için, karın üstü tutunabileceği bir havlunun üstüne, yaklaşık 45 derecelik bir açı ile koyun. Ağzını yumuşakça açın ve memeyi dikkatle alt ve üst çenenin arasına yerleştirin. 45 derecelik açı, midesine hava girmesini önler ve şişe ile yapacağınız hafif bir baskı emmeye başlamasını sağlar.Annesinden süt emerken gireceği pozisyonu göz önünde tutun.

Besleme sırasındada kediyi havada ya da sırtüstü tutmayın. Bir eliniz ile kaymasını önlerken, diğeri ile şişeyi tutun. Ama her şeyden önce rahat olun. Siz ve kediniz kısa zamanda bu işi öğreneceksiniz. Kedicik, sütün bir kısmını akciğerlerine alsa da paniklemeyin. Boğulma kesilinceye kadar kediyi derhal baş aşağı tutun. Kedinin karnı doyduğunda ağzından çevresinde baloncuklar oluşacak ve karnı şişecektir. Her öğünden sonra 'bebeğinizi' dik bir şekilde omzunuza yaslayarak gazını çıkartın. Kedinin sırtını yumuşak bir şekilde ovarak bunu yapabilirsiniz.

Dışkılama: 3 haftalıktan daha küçük olan kedi yavruları kendi başlarına dışkılayamaz, sizin yardımınıza ihtiyaçları vardır. Gazını çıkarttıktan sonra, sıcak su ile ıslatmış olduğunuz bir parça pamuk, kumaş ya da kağıdı çok ve yumuşak bir şekilde kedinin karnını ve alt kısmını ovuşturun. Bu şekilde anne kedinin yalamasını taklit etmiş olursunuz ve kedi yavrusunun çişini ve kakasını yapabilmesini sağlarsınız.

Temiz ve sağlıklı: Minik kediler pis ve genellikle yapış yapıştır. Yavruyu kesinlikle yıkamayın, solunum sorunlarına yol açabilirsiniz. En iyisi, annenin dilini taklit edin ve bunun için kediciği ılık, nemli, yumuşak bir bez ve süngerle temizleyin. Havluyla kurulayın. Kedinin yüzüne hava üflemekten kaçının. Kediciği kuru ve temiz tutmak, ileride kendi tüylerini temiz tutmalarını öğretir ve cilt sorunlarınıda önler. Bu işlemi yaparken kedinizin bedenini de tanırsınız ve aranızda bir bağın oluşmasını da sağlarsınız. Kedinizde pire var ise (pire anemisi kedi yavrusunu öldürebilir), veteriner hekiminizden, kedi yavrusuna zarar vermeyecek bir pire ilacı isteyin. Son olarak, eğer kedi yavrunuz garip davranmıyorsa, ishali varsa yada iştahsız ise, onu hemen veteriner hekiminize götürün.

Sosyalleşme: Kedi yavrulanın insanlarla sosyalleşmesi ve sizinle arasında güzel bir bağ kurması için ona her zaman yumuşaklık ve şefkat ile yaklaşın. Sert davranışlar kedinizin canını acıtıp insanlardan korkmasına neden olabilir. Asla başka birisinin kedinizi ensesinden ya da bacaklarından tutup kaldırmasına izin vermeyin. Kedi yavrularına yaklaşan çocukları kontrol altında tutun. Bir kedi yavrusu, annesi tarafından büyütüldüğünde pek çok şey oluşuyor. Sürekli olarak kardeşleri ve annesi tarafından üzerine basılıyor ve itilip kakılıyor. Bu yüzden de tek başına olan bir kedi yavrusu uzun süreli yalnız bırakılmamalı. Sık sık kedi yavrusunu tutun ve kaldırın, cildinize değdirin. Emme ihtiyacını karşılamak için parmağınızı ya da yumuşak bir bez parçasını uzatın. Yanına oyuncak hayvanlar da koyabilirsiniz: böylelikle kedi yavrusunun yanında, üzerine tırmanabileceği ve sokulabileceği tüylü bir şeyler olur.

Sosyalleşme, sadece insanlara alışması, demek değildir. Yetim bir kedinin karşılaşabileceği en büyük sorun, kendi türü ile iletişimsizliğidir, yani başka kediler ile sosyal olarak nasıl iletişim kuracağını bilmemesi. Bu nedenle de, genç bir kedinin sosyalleşmesi için nazik yetişkin kedilerle bir araya getirilmesi çok önemlidir.

Yetim kediciğiniz dört haftalık olduğunda onu sütten kesmeye başlayabilirsiniz. Kediye mamasını sığ bir kapta verin. Kedicik kabin içinden değil de, kabın dışından yemeyi öğreninceye kadar oldukça eğlenceli sahnelere hazırlıklı olun. Aynı zamanda yine sığ bir kabın içinde her zaman taze su bulundurmaya da başlayın.

Yavaş yavaş katı besin verin. Bunun pek çok yolu vardır, en iyisi yavru kedi konservesi ile başlamaktır. Sütten keserken, sütüne yaş mama eklenir, ta ki kedi yavrusu sadece yaş mamayı yiyene kadar. Sonra kuru mama verilir. Kaptan yemeye başladıktan sonra kedi yavrusunun sütünü de azaltın. Sabırlı olun. Yavrunuz sizin istediğiniz günde kuru mama yemeye başlamaz ise sinirlenmeyin. Beş haftalık olduklarında kedi yavrulan günde yaklaşık 3 öğün kuru mama yerler, ama sütlerini içmeye de devam ederler. Sütten kestiğiniz dönemde dışkısına dikkat edin,çünkü beslenme değişimi ishale yol açabilir.

Sütten kesilme dönemine gelmiş bir kediye artık bir tuvalet kutusu da gerekir. İlk önce, içinde ince bir seviyede kum bulunan bir kap ile işe başlayın. Yemeklerden sonra kediyi tuvaletine koyun. Kedi yavruları hakkındaki yanlış bilgilerden biri, tuvalet kutusunu nasıl kullanacağını bilmediği ve bunun için eğitilmesi gerektiğidir. Oysa bu tamamen yanlıştır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler