Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Bozkır toygarı

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Küçük bir toygardır. Üst tarafı gri ya da kızıldır, orta ve büyük el örtüleri sayesinde çizgilidir. Sırt desenleri belirgindir.
Alt tarafı çizgisiz olan tek toygardır. Uzun tersiyerleri, primerlerinin en ucu hariç her tarafını örter.
Göğsü genellikle çizgisizdir, ancak iki yanında değişken koyulukta lekeler ya da çizgiler vardır.
Açık renk iki kanat çizgisi uçuş sırasında ortaya çıkar.
Kuyruğu koyu renktir.
Tepesi kızıl ya da çizgilidir. Gözünün üzerinde beyaz çizgisi vardır.
Gagası ince-sivri uçlu ve kuvvetlidir.
Dikkat çeken beyazımsı kaşı, beyaz gözpınarı, koyu göz çizgisi ve yanaklarındaki küçük açık leke tanımlayıcı özelliklerindendir.
Dişisi ve erkeği birbirine benzer.
Gencinin boyun yanlarında erişkenlerdeki leke bulunmaz, bunlar ilk sonbaharında çıkar. Göğsünde bir kaç ince ya da kalın çizgi vardır, bu nedenle genci Çorak Toygarı ile daha çok karışır.







Habitatı
Çoğunlukla kuru otlaklarda, kuru çalılıklarda, nadas tarım alanlarında, kumullarda ve otlaklarda bulunur. Ayrıca yarı çöl ve bozkırda da bulunurlar. Bu tür, deniz seviyesinden 2.400 m yüksekliğe kadar bulunur




Yayılışı
Bu tür Güney Avrupa'da, Portekiz'den Yunanistan'a ve Kuzey Afrika'da Fas'tan Mısır'a ve güneyde Sahel kuşağına kadar bulunur. Ayrıca doğu Çin, Moğolistan ve Kore'ye kadar Asya'nın orta enlemlerinde de bulunur.




Beslenme
İlkbahar ve yaz aylarında çoğunlukla omurgasızları, yani böcekleri, karıncaları, böcekleri ve salyangozları yerler. Yılın geri kalanında tohumlar ve diğer sebzeler, çoğunlukla ot ve tahıl taneleri yerler




Biyolojisi
Büyük kısa parmaklı tarla kuşları Nisan-Temmuz aylarında ürerler. Dişi yuvayı, zeminde çimler, kökçükler ve daha ince malzemelerle kaplı sığ bir sıyrık inşa eder. Orada kahverengi lekeli 3-5 sarımsı veya yeşilimsi yumurta bırakır. Dişi yumurtaları 11-13 gün tek başına kuluçkaya yatırır. Civcivler her iki ebeveyn tarafından beslenir ve yumurtadan çıktıktan 9-12 gün sonra ayaklanır, ancak yalnızca 1-3 hafta sonra tamamen bağımsız hale gelir.

Güneybatı Avrupa da Mayıs-Temmuz, güney doğusunda Nisan ortasından itibaren ve kuzey Afrika da Nisan başlarında yumurtlamaya başlarlar.




Göçü
En güneydeki popülasyonların bazıları hariç tümü göçmen olup, güneyde Sahra ve Hindistan'ın güney ucuna doğru kışlar . Bu tür, ilkbahar ve sonbaharda kuzey ve batı Avrupa'da oldukça yaygın bir gezgindir. Afrika'da Sahra'nın güneyinde ve İber Yarımadası'nda üreyen popülasyonlar vardır.
Ülkemizde yaygın ve bol olarak görülen bir yaz göçmeni toygardır.




Popülasyonu
Avrupa'da, üreme popülasyonunun 4.730.000-9.050.000 çift olduğu tahmin edilmektedir. (BirdLife International 2015)




Davranışları
Toplu sürüler halinde hareket ederler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular