Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kafes Kuşlarında Yaşam Felsefesi

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Bir yakınımız hastalandığı zaman hep şunu söyleriz ''GEÇMİŞ OLSUN''. Geçmiş olsun , hastalıktan bir an önce kurtul sağlıklı yaşantına geri dön anlamında söylenir. Yada yine sevdiğimiz birisi için aman dikkat et üşütme, buzda kayıp düşme, üstüne kalın birşeyler al, bol bol C vitamini tüket, emniyet kemerini takmayı unutma vs vs bir çok iyi dilek örnekleri veririz. Bunları uygulayanlar %100 olmamak kaydı ile % 90 kötü risklerden uzaklaşmış olur. Bu dilekler her zaman sevidğimiz değer verdiklerimizin başına kötü bir şeyler gelmesin diye kurduğumuz cümlelerdir.
Aynı özen ve gereksinimi beslediğimiz kafes kuşlarınada göstermeliyiz. İnsanların bu sözler altında uygulayıp yada uygulamaması tamamiyle kendi tercihleridir. Fakat bizim emrimiz altında bulununan kafes kuşlarının kendi tercihleri olmadığı gibi tamamiyle bizim iyi niyetimizle alakalı olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. O zaman bizler bu konuyu kimi zaman göz ardı etmemize rağmen layıkı ile yerine getirmeliyiz. Evimizde bir yada birden fazla kafes kuşu besliyorsak, bu hangi kafes kuşunu beslediğimize bağlı olarak yaşaması için ne tür koşulların oluşması gerektiğini çok iyi bilmemiz gerekiyor. İnsanlar gibi kuşlarında yaşam felsefi birbirine benzer. Doğar- büyür- ürer ve Ölürler. Daha öncede bahsettiğim gibi her ne kadar yaşam standartları tüm canlılar için ortak görünsede bu süreci sağlayacak olan kişinin bizim kendimiz olduğunu unutmayalım. Minik Canların gaz, fren vites ve direksiyonunun bizim elimizde ve tercihimizde. Doğada kuşlar kendilerine göre bir yaşam felsefesi geliştirmişlerdir. Bu yaşam felsefesi bağlı bulunduğu coğorafik yapıya göre değişiklikler göstermektedir.
Değişikliklerin oluşumuna göre yaşamak için ne gerekiyorsa sitematik ve düzenli olarak her zaman bunu yapmaya özen gösterirler. Altını çizdiğim sistematik ve düzenli kısmını bir kez daha düşünün, çünkü üstünde durmak istediğim vurgulamak istediğim genel ayrıntı bu kelimelerde gizli. Doğada sistematik ve düzenli olarak besin öğelerini tüketen kuş doğal afetler dışında ( Sel, yangın, insan ) uzun yıllar yaşayabilmektedirler. Bu gerçek gösteriyorki kafeste bizlerin tercihinde olan kuşlarımızı düzenli ve sistematik bir şekilde besleme zorunluluğumuz vardır. Bu zorunluluğu gerçekleştirmeyenlerden şu cümlaleri duymamız kaçnılmazdır. *Kuşum yumurta yaparken öldü, kabuksuz yumurta yaptı, yavruları çıktı fakat bakmadı, tüye girdi ama çıkmadı, çok zayıfladı kurumaya girdi, tüye girmedi, bir kez yumurtladı bir daha yuva örüp yumurtlamadı, kafası şişti, gözü şişti vs. Bu olguların hepsini duyduğumuzda genelde kuşlarımızı suçlarız. Okadar emek verdik ama bir yavru ile vermedi. Ama olayın gerçeği bahsettiğim gibi tamamiyle bizim tercihimizde. Bizim tercihimiz ne yönde ise o yöne doğru gidebiliriz ancak. Şu cümleler kulağıma gelmeye başladı bile, tüm kuşlarıma aynı bakıyorum.
A kuşu çok iyi fakat B kuşum çok kötü. Haklılık payı yüksek, ama şuda unutulmamalıki kuşlarımız kafes içinde siz bakmadığınız zaman ki her kuş bunu başaramıyor kendi kendine stres faktöürünü azaltarak bir yaşama düzeni kuruyor. Bir nevi kendini kafes ortamına adapte ediyor. Bunu başarabilen kuş, Ömür boyu sadece kenevir ile hayatta kalıyor. Yada temiz olmayan ortamlarda mükemmel derecede randımanlı oluyor. Ahmet amcanın kuşu 10 yıldır kenevirden başka bir şey yemiyor denmiştir, görmüşüdür duymuşuzdur. Ahmet amcanın kuşu gibi kaç kuş var, o kuş kendini Ahmet amcanın bakım düzeniği dışında o yaşama adapte etmiştir. Bu tip kuşlar her zaman olmamaktadır. Bu gibi veya buna benzer durumlara bakarak sakın olaki böyle bir beslenme düzeni içine girmeyiniz. Görüldüğü gibi Ahmet amca farkında olmadan düzenli ve sistematik bir beslenme grafiği ile kuşu adapte etmiştir. Bu konudan yola çıkarak, Ahmet amca kuşuna bir gün marul yedirirse kuş artık bu marulu her zaman ister. Çünkü beslenme düzenini değiştirdiniz artık. Tekrar vermediğiniz zaman farkında olmasınız ama kuşun vucudunda değişimler başlamıştır. Beyin sürekli o besin için sinyal gönderir ve bulamadığı durumda stres faktörünü ortaya koyar. Hastalıkların başlıca nedenide stres faktörüdür. Verdiğim Örnek gibi benzer bir çok örnek yaşantımızda mevcuttur. Peki kafes kuşlarından maxsimum düzeyde verim alabilmek içi neler yapmalıyız.

1. Beslediğimiz kuşa göre düzenli ve sistematik bir bakım cetveli uygulamalıyız ve bunu hiç aksatmadan uygulamalıyız.
2.Kafamıza estiği zaman, bizim istediğimiz şeyleri vermemeliyiz. Kuşun ihtiyacı olan şeyleri vermeliyiz.
3. Yemleme düzenini bilmeliyiz. Her zaman aynı şekilde uygulamalıyız. Tüy zamanı, tüyden soraki süreç, eşe atmadan önceki süreç, eşe attığımız zamanki süreç ve eşten ayırdığımız zamanki süreçte yemleme cetveli oluşturmalıyız. Yemleme düzeniğini oluştururken bu evrelerde hangi besinlere ne kadar ihtiyaç duyar bunları bilmemiz gerekiyor. Sizlerinde bildiği gibi kuşlara enerji veren yapı taşı karbonhidrattır. Yağlı tohumlar enerji vermez sadece enerji depolar. Tohumların ne kadar verilmesi gerektiğini bilmeniz veya Bu işi yapan firmadan bu tür besinleri karışık olarak almanız daha çok fayda sağlayacaktır. Karbonhidrat 75% Protein 12% Yağ 4% (1%) Enerji 1 kcal/g(kanaryanın ağırlığı)
4. Bunların yanı sıra vucuda gerekli olan VİTAMİNLERİ sağlamalıyız. Vitamin A 5000 IU/kg Vitamin D 1000 IU/kg Vitamin E 20 IU/kg Vitamin K 1 IU/kg Thiamin 5 ppm Riboflavin 10 ppm Niasin 75 ppm Piridoxin 10 ppm Pantothenik asit 15 ppm Biotin 0.2 ppm Folik asit 2 ppm Vitamin B12 10 ppm Kolin 1000 ppm Bu tür komplex vitaminleri yine hazırladığını ve kuşun geçirdiği evreye ve döneme göre sitematik olarak vermeliyiz.
5. MİNERALLER in takviyesini unutmamalıyız. Kalsiyum 0.5% Fosfor 0.4% (.25%) Sodyum 0.15% Potasyum 0.4% Magnezyum 600 ppm Manganez 75 ppm Demir 80 ppm Çinko 50 ppm Bakır 8 ppm Iyot 0.3 ppm
6. Amino asitler Lisin 0.6% Methionin 0.25% Yukarıda Sıraladıklarım kuşlarımızın için gerekli olan öğelerdir. Bu öğeleri düzenli ve sistematik olarak verebilmeliyiz.
7. Bunların yanı sıra belirli dönemlerde iç ve dış parazit temizliğini yapmalıyız.
8. Aldığımız yemleri ne yazıkki ülkemizde varmı bilmiyorum. yemin kabuk düzeyinde oluşan ve kanaryaya zararı bulunmayan bu parazitleri yok eden bir toz mevcut. İsmini hatırlarsam bir ara yazarım burada. Avrupada kullanılan bir madde. Sanırım Yüksel Yeşilkaya bu konuda yardımcı olabilir bizlere.
9. Öenmli ama dikkat edilmesi gereken bir konuya değinmek istiyorum. Her ne kadar yukarıdaki maddeleri uygulasak bile yinede önlem olarak eş dönemi öncesi ve korunma amaçlı antibiyotik uygulaması yapmalıyız. Tabiki bunun için en uygunu sanırım ESB3 kürü olacak. Kafes kuşlarında yaşam felsefesi bunları sadece sistematik ve düzenli bir halde uygularsanız gerçekleşmektedir. Ozaman birden fazla kuşta aynı verimi ve zevki alırsınız. O iyi bu kötü gibi kuşlarınıza suçu atmassınız. Hastalıkta tedavi etmek yerine, hastalanmamasını sağlamalıyız. Tıpkı bizi sevenlerin aman şuna buna dikkat demesi gibi bizlerde kuşlarımıza aynı özen ve dikkati göstermeliyiz ve uygulamalıyız. Hadi bakalım kuşlarınız için GEÇMİŞ OLSUN dememek için kendimize düzenli ve sistematik bir bakım programı hazırlayalım. Kaynak gösterilerek başka sitelerde yayınlanabilir. Saygılarımla.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular