Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Küçük tarla kazı

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Orta ebatta bir kaz olan Küçük Tarla Kazı, Kuzey Avrupa, İzlanda, Grönland gibi oldukça geniş bir alana yayılmış bir türdür. Tarla kazına benzeyen bu tür, tarla kazına göre daha ufak ebat, daha kısa boyun, daha kısa gaga, gagada ki bant pembe ve ayak rengi pembedir.

Uçuşta bakıldığından kısa boyun oldukça kendini hissettirir. Kanat üstüne bakıldıgında Boz Kaz daki gibi kanat üstü örtücüler soluk gri mavi renklerdedir. Tarla kazında kuyrukta olduk siyah alan olup, kuyruk ucuna doğru ince bir beyaz hat görülür. Küçük Tarla kazında ise kuyruktaki beyazlık miktarı oldukça fazladır.

Ülkemizde bilinen tek kayıt 17 Nisan 1984 yılında Sultan sazlığından görülen bir bireydir.

Linkteki videoda oldukça bir büyük sürünün videosu vardır.

Habitatı
Üreme alanı olan açık kutup tunduralarda kayalık, uçurum, nehir kıyıları deniz kuşları kolonilerini ile birlikte ürer. Üremeden sonra yaz aylarında sazlık, çayırlık alanlarda yemlenirler. Tüy değiştirirken denize veya erken çözünen gölleri tercih ederler.

Üreme dışında kışı geçirmek için tercih ettiği habitat tuzlalar, nehir ağızları, deltalar, düz tarım arazileri,otlaklar, çayırmera, anızlar veya yeni ekili geniş alanları tercih ederler. Kışı geçirmek için geldiği İskoçya'da en çok sevdiği alanlar nehir ağızlarında bulunan çamurluk alanlardır.
Yayılışı
Kuzey kuşu olan Küçük Tarla Kazı üremek için Mayıs ayından Ağustos'a kadar Grönland, İzlanda ve Kuzey Buz Denizinde Norveç'e bağlı takımada olan Svalbard 'da bulunurlar.

Üremeyi gerçekleştirdikten sonra kışlamak için Norveç, İsviç, Danimarka, Hollanda, Belkiça, İngiltere, İrlanda, Almayanın Kuzey Denizi kıyılarında ki sulak alanlara gelirler.

Yayılış haritası için link:

Beslenme
Herbivor olan Küçük Tarla Kazı, fırsatçı toplayıcı bir kuştur. Üreme sezonunda yapraklar, saplar, kökler, kabuksuz meyveler, yosunlar, likenler ile beslenirler.

Üreme dışında, kışlama alanlarında, çim, tahıl, sebzeler (örneğin havuç, şeker pancarı vb.), patates büyüyen yeşil aksamları ile beslenirler.
Biyolojisi
Predatörlerden(Özellikle Kutup Tilkisi vb.) koranmak için yuvalama genellikle buzullara yakın kayalıklar üzerinde veya göllerdeki adacıklar üzerinde olmaktadır. Yumurtalama zamanı üreme alanına göre değişiklik göstermektedir. Bu zaman İzlanda da Mayıs başından ortasına, Svalbard ta Mayıs sonuna kadar olmaktadır. Yumurta sayısı 3 ila 6 arasındadır. İnkübasyon günü yaklaşık 26-27 gündür. Yumurta çıkışından sonra en yakın göle yürümede anne eşlik eder. 56 gün sonra yavrular tamamen tüylenmiş olur.
Göçü
Üreme alanlarından ayrılı Ağustos sonundan Ekim başına kadar devam eder. Kışı geçiren bireyler üreme alanlarına ise Nisan ortasından, Mayıs sonuna kadar devam eder.
Popülasyonu
İki büyük ölçüde ayrık Küçük Tarla Kazı popülasyonu vardır. Grönland ve İzlanda popülasyonları kışı Büyük Britanyada, Svalbard popülasyonları is kışı Hollanda ve Danimarkada kışlar. Küçük sayılarda Norveç, Kuzey Almaya ve Belçika'da da kışlayan bireyler mevcuttur.

Kışlama alanlarında son 50 yıldır gerçekleşen koruma faliyetleri ile sayıları ciddi orandan artmıştır. Büyük Britanya'da 1950 yılında ki sayıları 30,000 civarında ike 2004 yılında yapılan sayımda 292,000 kuş sayılmıştır. Danimarka ve Hollanda da kışlayan bireylerin sayıları artmaktadır.
Davranışları
Göçmen bir kuştur. Üreme ve kışlama alanlarına gruplar halinde göç ederler. 10 çifti geçmeyen ufak koloniler halinde ürer. Üreme bittikten Temmuz ve Ağustos yaklaşık 25 gün süren bir tüy değişimine girerler. Kışlama alanlarına ulaştıklarında büyük sürüler oluştururlar ( Yaklaşık 5,000 bireylik sürüler görülebilmektedir ). Kışlama alanlarında geceleri su üzerinde tünekler, gün aydınlanınca yemlenme alanlarına giderler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular