Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Yaz Sıcakları ve Kedilere Etkisi

Garfield

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
33,072
Aldığı Beğeni
13
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
“Kediler sıcağı sever mi?” sorusunun yanıtı evet olsa da ne kadar sıcaklığa ne kadar süre ile maruz kalındığı kedilerin sağlığının korunması için önemli değişkenlerdir. Yaz aylarının hızla yaklaştığı bu günlerde, kediler sıcaktan etkilenir mi? Sıcağa karşı hangi önlemler alınmalı? gibi önemli soruların yanıtlarını sizlerle paylaşmak istedik, keyifli okumalar…

Kediler Sıcaktan Etkilenir mi?​

Yaz ayları ile birlikte hem hava sıcaklığı artıyor hem de bazı bölgelerde nem dayanılması güç bir seviyeye ulaşıyor. İnsanlar ve diğer hayvanlar gibi kediler de bu dönemlerde özel bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyabiliyor. Güneşli günlerde dışarıya çıkan ve uzun süre dış ortamda vakit geçiren kedilerde aşırı sıcaklığa bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Kedilerde sıcak çarpması vücutlarının yüksek sıcaklığa ve neme maruz kalması durumunda kendini soğutamaması sonucu büyük bir probleme dönüşebiliyor. Acil bir tıbbi durum olarak sınıflandırılan sıcak çarpması halinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere ulaşılması gerekiyor.

Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri​

Evlerde yaşayan kedilerde sıcak çarpması oluşması sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte imkansız da değildir. Balkonda kalan, bahçede yaşayan ve yüksek sıcaklığa maruz kalan kediler aşırı sıcaklarda çeşitli semptomlar gösterebilirler. Sıcaktan rahatsız olduklarının en önemli göstergelerinden biri kendilerini serinletmek amacıyla evlerin en serin bölümlerine gitmeleridir. Yaz aylarında banyolarda zaman geçirmelerinin ve evdeki gölgeleri mesken tutmalarının temel nedeni de budur. Kediler sıcak karşısında her zamankinden daha huysuz hale gelebilirler, sık sık nefes almaya başlayabilirler. Patilerinden terleyen minik dostlarımızın sıcaktan rahatsızlık duyduklarında rektal ısılarının arttığı da ifade edilebilir. Tüm bu belirtiler sıcaktan etkilendiklerini göstermekle birlikte kolaylıkla yönetilebilen belirtilerdir. Eğer sıcaklık giderek yükselirse semptomların ciddiyeti de aynı oranda artış gösterir.

Kedilerde sıcaklık çarpması belirtileri kusma, uyku sürelerinde belirgin artış, uyuşukluk, dilde ve ağızda kırmızılık, kalp atışlarında artış, idrar miktarında azalma, kas seyirmeleri, salya akıtma, huzursuzluk, nefes almakta zorlanma, sersemlik ve rektal sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması şeklinde sıralanabilir. Bu noktada tıbbi destek alınmaması vücut sıcaklığının artmasına, iç organların zarar görmesine ve ne yazık ki komaya girmelerine neden olabilir.

Dikkat! Kedilerde sıcak çarpması belirtileri gözlemlendiğinde sıcak ortamdan uzaklaştırılmalı gerekir, sularına buz KOYULMAMALIDIR, tüyleri nemli bezle silinmeli ve zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gidilmelidir.

Kedilerde Sıcak Çarpması Riskini Arttıran Faktörler​

Sıcak ve nemli havalar tüm kediler için rahatsız edici olsa da bazı kediler sıcağa daha dramatik reaksiyon gösterebilirler. Özellikle obez kedilerin, solunum hastalıkları olanların, burunları basık olanların, kardiyovasküler hastalıklar yaşayanların, nörolojik sorunları olanların, ileri yaştakilerin, kalın ve uzun tüylü cinslerin, aşırı hareketli olanların sıcaklık çarpması riskinin diğer kedilere oranla daha fazla olduğu bilinmektedir.

Kedilerde Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir? Kediler Yaz Sıcaklarından Nasıl Korunur?​

Kedileri sıcakların etkisinden korumak, daha konforlu ve sağlıklı olmalarını sağlamak adına basit ancak işlevsel tedbirler alınabilir.

1. Dehidrasyon Engellenmeli​

Dehidrasyon hava sıcaklığından bağımsız olarak oluşabilen ve canlıların sağlığını tehdit edebilen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kedilerde her mevsim oluşabiliyor ve özellikle sıcak havalarda daha büyük bir tehlikeye dönüşüyor. Yeterince su içilmemesi ya da fazla su kaybı ile karakterize dehidrasyonun engellenmesi adına yaş mama tüketmeleri, sularının her zaman taze olması, yaz aylarında bir iki parça buzla sularının serinletilmesi ve kuru mamalarına sıvı eklenmesi gerekiyor. Kediler akan, taze suyu içmeye bayılırlar, buradan ulaşabileceğiniz otomatik su kabı çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Dehidrasyon riskini artıran sağlık sorunları olan ya da ileri yaştaki kediler için sıcak aylarda su içebilmeleri adına ek tedbirlerin alınması önem taşıyor.

2. Güneş Yanıklarına Karşı Önlem Alınmalı​

Kedilerin kulakları ve yüzleri güneş yanıklarına karşı hassas bölgelerdir. Güneşte zaman geçiren tüm kedilerin, özellikle de güneşin etkisinin fazlaca olduğu yaz aylarında kulaklarına ve yüz bölgelerine yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülmelidir.

3. Serin Ortamlarda Olduğundan Emin Olunmalı​

Sıcak yaz günlerinde olası sorunların engellenmesi adına dostlarımızın gölgede ve mümkünse serin ortamlarda olduğundan emin olunması gerekir. Arada patilerini ıslatarak, boyun altı bölgesine soğuk kompres uygulayarak, serin yerlerde zaman geçirmelerini sağlayarak güneş çarpması başta olmak üzere sıcak havaların olumsuz etkilerinin önüne geçilebilir.

4. Sıcak Havalarda Sakinlik İyidir​

Aşırı sıcaklarda kedilerin çok hareket etmemeleri önemlidir. Bu nedenle onları oyuna teşvik etmek için akşam serinliği beklenmeli, günün en sıcak zamanlarında dinlenmelerine izin verilmelidir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular